Nieuws

-19/03/2022-

Weer een geslaagde NL Doet

We hebben vandaag weer een erg leuke dag gehad waarop kinderen en volwassenen een hoop werk verzet hebben met het voorjaar-klaar maken van de terreinen.

Voor de baby-boom bezitters die niet geweest zijn, laat even weten wanneer je jouw boom komt onderhouden. We zijn er altijd woensdags.

Wie onze vrijwilligersgroep wil versterken is heel erg welkom, we hebben allerlei klussen zoals maaien, planten, kweken, schooltuinen en ga zo nog maar even door!

-Mvg, Jens Aukema

-12/11/2021-

Wat een waardering!

Gister hebben we een prachtig bedrag van maar liefst 503,86 euro ontvangen van de sint Martinus school te Makkum. Dit bedrag hebben de leerlingen zelf opgehaald voor een goed doel/initiatief, ze hebben besloten dat Makkum Duurzaam dit initiatief is. 

We zijn super blij met dit prachtige bedrag en de waardering, alle leerlingen hartelijk bedankt!

-15/10/2021-

Appelsap

Van de prachtige appeloogst op de boomgaard hebben we onder andere appelsap geperst, een geslaagde activiteit met een mooi (en lekker) resultaat!

-08/02/2021-

Michèle van Braam


Vrijdag 5 februari 2021 is totaal onverwacht Michèle overleden.

Michèle maakte al jaren deel uit van ons vrijwilligersteam. Ze had een zeer brede
belangstelling op het gebied van duurzaamheid. Zowel op politiek, beleidsmatig en praktisch gebied heeft ze ons team versterkt.

In het werk van MADuurzaam (dat zij consequent Makkum Actief Duurzaam noemde) was ze betrokken bij de boomgaard, de dorpstuin en vooral ook bij de schooltuinen.

Haar inbreng was actief, kritisch, humoristisch, vrijheidslievend en creatief. Ze vond het erg belangrijk dat elk mens, elk kind de ruimte kreeg om mee te doen.

Door haar creatieve verbinding met Cultureel Podium Makkum heeft ook de eerste openlucht bioscoop voorstelling op de natuurspeelplaats plaats gevonden.

Het voelt nog erg onwerkelijk dat we haar, haar inbreng en haar inzet moeten missen.

MADuurzaam

-28/06/2020-

Oogstfeest van de schooltuin

Woensdag 24 juni was het weer zover; het jaarlijkse oogstfeest van het schooltuin seizoen.

Een seizoen dat dit jaar maar van 11 mei tot nu duurde.

Het was fantastisch weer. Voor dit evenement waren extra vrijwilligers aanwezig. Met de kinderen in groepjes gingen we op zoek naar groente, kruiden en eetbare bloemen en plukbloemen. Er werd hout gehakt, vuur gestookt, geknipt, gesneden, gemengd, en in een grote ketel boven het vuur gekookt.

Het resultaat was een heerlijke soep, bloemenboter met brood, de meest fantastische drankjes, schalen met gesneden fruit en een paar prachtige boeketten voor Avondrust.

De dieren kregen het groente en fruitafval.

Het was een erg leuke en smakelijke afsluiting van de schooltuin. Na de zomer worden er nog aardappels gerooid, appels geplukt en hopelijk ook pompoenen geoogst.

Makkum Duurzaam de schooltuingroep.

-12/03/2020-

Zaterdag 21 maart van 10-16 uur NL Doet voor Makkum Duurzaam op de natuurspeelplaats.

We houden onze jaarlijkse NL Doet meewerkdag een week later dan de landelijke dag. Zo heb je de kans om je op meerdere momenten in te zetten voor Makkum en de voorzieningen in ons dorp. We kunnen je hulp goed gebruiken.

  • Waar: Op de natuurspeelplaats/ boomgaard (tussen kaatsveld en ijsbaan).
  • Wat: Er moeten balken vervangen worden bij de brug, de glijbaan wordt vervangen, onder de schommels nieuw valzand storten, mogelijk wat bomen verzaagd tot handzame stukken, terrein nalopen op noodzakelijke opruim en herstel klussen.

Kortom leuk om samen het terrein weer helemaal in orde te maken. Neem je gereedschap mee. We zorgen voor koffie, thee en wat te eten rond lunchtijd.

Geef je op via: MADuurzaam@makkum.nl

-01/01/2020-

Ieder een voorspoedig 2020 toegewenst!

-12/10/2019-

Na een paar dagen werk hebben we de website weer in orde. Hier en daar zullen nog wat dingen worden veranderd en er komen t.z.t. nieuwe foto’s op de website.

-05/10/2019-

De website is helaas door een onbekende oorzaak offline gegaan maar na een half jaar zijn we weer online! Helaas moet de website volledig opnieuw worden gebouwd. De komende tijd zijn we druk bezig alles weer naar wens te krijgen.

Mvg, Jens Aukema.

-24/04/2019-

Dinsdag 16 en woensdag 17 april is vrijwilliger Gerard met 9 jongeren druk bezig geweest in de natuurspeelplaats/ boomgaard. De jongeren komen hier graag bij elkaar om lekker rond te hangen en te kletsen. Dinsdag hebben ze alle troep opgeruimd en 6 bessenstruiken gehaald en geplant. Woensdag is er met goedkeuring van de wijkagent een mooie vuurkuil aangelegd, een plaats voor de as gemaakt en is er afgesproken dat alleen snoei hout of hout van thuis mag worden verbrand. Een erg geslaagde actie naar onze mening! Verder hebben de jongeren aangegeven dat ze graag eens een praatje maken met andere bezoekers. Ook vinden zowel wij als de jongeren dat iedereen welkom is om er bij te komen zitten of zelf het initiatief te nemen om het vuur aan te steken.

let bij het gebruiken van de vuurkuil op zowel je eigen veiligheid als op dat van een ander en doof het vuur wanneer er niemand meer aanwezig is.

-25/03/2019-

We hebben verleden zaterdag een geslaagde en productieve bomen dag gehad. We zijn om 10:00 begonnen met het planten van enkele babybomen, rond 11:00 hebben veel ouders enige werkzaamheden bij en om hun babybomen verricht. Daarna hebben we van een lekkere lunch genoten. Na de lunch zijn de zandpaden onder de schommels opnieuw vol geschept en zijn er bloembollen geplant.

Iedereen bedankt voor het meewerken!

-15/03/2019-

Heel erg bedankt, Louis Hagen, voor de bijzonder mooie prullenbak die je op de Natuurspeelplaats geplaatst hebt. We zijn er erg blij mee en hij zal goed gebruikt worden!